Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudjunk meg többet a Ladder Barrelről

 

Fejleszd hasizmodat Ladder Barrellel!

Próbáltad már valaha is a Ladder Barrelt vagy a gerinckorrekciós eszközök valamelyikét? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megtedd! Hogy miért, arról most részletesen beszámolunk:

A trapézasztalhoz (másnéven Cadillac) és a pilates székhez (Chair) hasonlóan a Ladder Barrel is egy olyan eredeti berendezés, amelyet a Pilates feltalálója, Joseph Pilates tervezett. Joseph Pilates eszközeit átalakított bútordarabokból készítette, viszont a Ladder Barrelhez igazából egy üres sörös hordót használt fel.
A mai Ladder Barrel, amit mi ismerünk távol áll a sörös hordótól, mivel valójában fából és bőrből készítik. Alakja különbözik a többi pilates gépétől, valamint nagyon különböző típusú mozgásokat támogat, mint a többi pilates gép.

A Ladder Barrel típusú eszközök a többi pilates géppel ellentétben olyan stabil berendezések, amelyek rugók nélkül működnek. Kétségtelen, hogy a rugókkal végzett munka például a reformeren egy teljesen egyedülálló érzést nyújt, talán ezért is van az, hogy nem annyira sokan hallottak a Ladder Barrel megannyi előnyéről és jótékony hatásairól. A Ladder Barrel mellett szól az egyszerű használhatóság, mivel a rugók hiánya megkönnyíti a gép beállítását. El sem hinnénk, hogy ezzel az eszközzel olyan gyakorlatokat csinálhatunk, melynek hatása semelyik más berendezésével fel nem ér.


Térjünk a lényegre! Most elmesélünk mindent, amit csak tudni lehet erről a fantasztikus kis eszközről.

Az összes „hordón” végzett munka célja a kitárulkozás, a gerinc, mellkas, csípő és a vállak megnyílása, valamint a tartás és az egyensúlyhiány korrigálása.

Mi is az a Ladder Barrel (létrás hordó)?

Mint ahogy az a nevéből is kiderül ez az eszköz 2 részből áll, egy fa létrából és a „hordóból”, ami egy lekerekített felület, melynek felülete párnázott. Ez a 2 rész egy csúszó vázlappal lett egymázhoz rögzítve, mely a törzs és a láb különböző hosszúságának befogadása érdekében saját méretünkre állítható. Ezt a darabot komoly törzs és hasizom erősítéshez tervezték, és egyben lehetővé teszi a rugalmasság és a mobilitás növelését is. A Ladder Barrel kihívást jelent a stabilitására és erőnlétre, valamint csodákat tesz a testtartás javítása során. A felület ideális nyújtó és erősítő gyakorlatokhoz, a fa létrafokok pedig sokoldalúságot biztosítanak a különböző gyakorlatokkor.

A Ladder Barrelt leggyakrabban a csípő és a hát nyújtására használják egy Pilates-edzés végén, viszont ez a darab ennél sokkal sokoldalúbb, mint, hogy csak egyszerű nyújtáshoz használjuk. Az eszköz segítségével megcélozhatjuk a hasizmokat, megerősíthetjük a gerinctartó izmokat és a haladóbbak számára a kézenállás gyakorlásához is egy remek segítség lehet. A létra hordójának támogatása lehetővé teszi a gerinc gyengéd relaxációját.

Mit lehet rajta csinálni?

A hordók lekerekített alakja valami egészen különleges funkciót tölt be, nevezetesen a gerinc mozgását támogatja minden irányba. Az emberi gerinc, mint tudjuk, nem cövek egyenes, hanem 5 görbével rendelkezik. Az ívelt gerincünk így teljesen rásimulhat a görbe felületre, előre vagy hátra dőlhetünk rajta, amire igazából ki lett találva, mind emellett lehetővé teszi a mélyen fekvő hasizmok elszigetelt aktiválását. Az eszköz ülő helyzetben is használható dinamikus, teljes testű gyakorlatokhoz, melyek hatékonyak lehetnek a lábak, a medencefenék megerősítésére és a koordináció javítására.

Hogy mire való a létra?

Ez a lábak támogatására szolgál a gyakorlatok közben vagy ha fordítva használjuk az eszközt akkor a stabil létrafokba kapaszkodhatunk meg a kezünkkel, mellyel csökkenthetjük a gyakorlatok nehézségét.

Ideális kezdők és idősek számára

A Ladder Barrel az idősebb korosztálynak is megfelelő lehet, hiszen ez egy stabil pilates eszköz, nincsennek mozgó felületek mely elsőre nehéz és bonyolult lehet az idősebb korosztálynak. A Ladder Barrelel megannyi gyakorlatot végre lehet hajtani, melyek a tökéletesek lehetnek az idősebbek számára, mivel ideális a has és a derék izmainak edzésére, a gerinc erősítésére és a rugalmasság javítására.

Ezen eszközök használata kevésbé ijesztő a Pilates kezdőinek, mert kevesebb mozgó alkatrész van, nincsenek rugók és kapcsok, kötelek és szemcsavarok, amelyek aggodalmat válthatnak ki belőlünk. Nincsen váratlan irányításérzék és egyensúlyérzék elvesztése, hiszen egy stabil eszközről beszélünk.

Arc és Step Barrel

A gerinckorrekciós berendezések közé tartozik még másik 2 eszköz is, melyek az Arc Barrel és a Pilates Step Barrel. A Ladder Barrelhez hasonlóan ezek az eszközök is egy lekerekített felülettel rendelkeznek, viszont jóval kisebb helyet foglalnak el és nem mellesleg pénztárca barátabbak is.

Kicsit bővebben:

Ezeket az eszközöket is elsősorban a gerinc mozgásának segítésére és hasizom gyakorlatokra használják. Az ezeken végzett gyakorlatok a karok és vállak feszültségének enyhítésére, valamint a merev csípő és derék rugalmasabbá tételére is megfelelőek lehetnek. Számos edzési lehetőséget nyújtanak, amelyek segítenek a tartás fejlesztésében, megnyújtják és erősítik a hátat, valamint a lábfejet is.

A Step és Arc Barrel kevésbé íves görbével rendelkezik, mint a hordó, ugyanakkor a gyengéd görbe igen kedvező lehet kezdőnek vagy rehabilitációra szorulók számára, hiszen ez a lekerekített forma lehetővé teszi, hogy a gravitáció a mi javunkra dolgozzon. A kevésbé drámai ív csökkenti a test mozgásának lehetséges tartományát, de nem minden esetben, ugyanis a kompakt kialakítás miatt más eszközökkel is párosítható akár trapézasztalon vagy reformeren is használható, ami azt jelenti, hogy bizonyos gyakorlatok mozgástartományának növelésére is alkalmas lehet, valamint a kihívás növelésére is.

   

Mind ezen eszközök lekerekített felületei támogatják a gerinc gyengéd nyújtását és az oldalhajlító mozdulatokat, valamint ezen keresztül javítják a gerinc mobilitását, rugalmasságát és szilárdságát. Természetesen az oldalhajlítás, a gerinc meghosszabbítása, a gerinc meghajlítása és elforgatása lehetséges a gerinc korrektorok nélkül is, viszont ezek az ívelt felületek oly módon támogatják a gerincet, és arra ösztönzik a gerincet, hogy egyenletesebben mozogjon egyes alakzatok létrehozásakor a gyakorlatok közben. Ezen a felszerelések biztonságosabbá és elérhetőbbé vagy épp könnyebbé tesznek fontos izmokat erősítő gyakorlatokat, ami különösen hasznos lehet kezdők, idősebbek, kismamák vagy sérüléssel rendelkezők, illetve rehabilitációt igénylők számára.

Ha nem hiszed el, akkor gyere el és próbáld ki nálunk, tapasztald meg a saját bőrödön a Barrel eszközök csodáját és távozz az óráról úgy, hogy magasabbnak, megnyúltabbnak és erősebbnek érzed magad.

Szeretettel várunk stúdiónkban!