Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Reformer

 

Még a legelső blog bejegyzésünkben beszéltünk a különböző Reformerekről, de inkább a technikai dolgokba merültünk el mintsem a mindennapi használatukról meséltünk volna, ezért úgy gondoltuk, elmeséljük nektek általánosságban mit lehet a Reformerről tudni.

 

Ahogyan a legtöbb Pilates eszköz a Reformer is egy Joseph Pilates által tervezett darab, melyet elsősorban az ágyhoz kötött betegeknek a rehabilitációjára fejlesztett ki.

A Reformer - a teljes emelvény és a keret együttesen- a Pilates felszerelések közül valószínűleg a legismertebb és okkal. Ha még nem vagy ismerős a Pilates területén, akkor idegennek tűnhet első ránézésre és használatra, viszont nem kell megijedni tőle, ez a gép csakis a testünk egészségét szolgálja. Biztosak vagyunk benne, hogy amint kipróbálod te is megkedveled.

 

 

A Reformer hihetetlenül sok lehetőséget kínáló gépezet a segítségével végezhető gyakorlatokat nézve. Lehet rajta hason, háton fekvő, ülő, térdelő, valamint álló gyakorlatokat is végezni. Az alátámasztási felület nagyságának változtatásával fokozhatjuk vagy mérsékelhetjük a gyakorlatok nehézségének szintjét annak érdekében, hogy mekkora kihívás elé szeretnénk állítani testünk.

A Reformer számos módon használható az erő, rugalmasság és egyensúly fejlesztésére. Ez többnyire a kocsin való rugó ellenállását kihasználó húzó és toló mozdulatok eredményéből fakadó előre-hátra való csúszkálást foglalja magába.

Ezen gépezet sokoldalúságának köszönhetően folyamatos kihívást jelenthet a legtapasztaltabb Pilates gyakorlók számára is; többek között úgy, hogy megváltoztatjuk a testsúlyunk eloszlását a gép felületén, vagy akár a rugók erősségének állításával.

 

 

Főbb alkotó részei:

A kocsinak nevezett felület kerekeken csúszkál előre-hátra, annak köszönhetően, hogy az egyik vége rugókkal a kerethez rögzített, amelyek ellenállást nyújtanak a kocsi mozgásakor. A rugók állításával az ellenállást állíthatjuk, mely megnehezíti vagy megkönnyítheti az edzésünket. Emellett még rendelkezik egy lábtartóval és kettő hosszú hevederrel, amelyeket a lábak és a karok beleakasztásával használhatunk, valamint a válltömbök, melyek megakadályozzák, hogy leessünk edzés közben.

 

Miért a Reformer?

A Pilates excentrikus izomösszehúzódások révén erősíti az izmainkat, ezt aktív izomhosszabbításnak nevezik, viszont az izmaink nem hosszabbodnak meg valójában, csak ellenáll a terhelésnek és ezáltal erősödik.

A Reformeres Pilates a szőnyegen végzett Pilates edzés előnyeit ugyanúgy magába foglalja, mind kettő fejleszti az egyensúlyunkat, mozgástartományunkat, hajlékonyságunkat, a koordinációnkat, testtartásunkat, csontsűrűségünket, összpontosító képességünk, valamint az erőnlétünket, ezen belül is főkként a törzsünk, a has körüli, hát, comb és farizmokat szálkásítja. A Pilates javíthatja az atlétikai teljesítményünket, vigaszt nyújthat a hátfájásunkra és segíthet a sérüléseink helyreállításában. Ez egy olyan mozgásrendszer, amely a mindennapi életünk és közérzetünk javítására lett megtervezve.


A Pilates edzés előnyeiről itt olvashatsz többet.

 


De miért is lenne a Reformer jobb?

Alapjába véve egy Reformeren több gyakorlatot és azok variációit lehet végre hajtani, mint egy sima szőnyeges pilates edzésnél. Egyes gyakorlatokat egyszerűen nehezebbé vagy könnyebbe tehetünk a Reformer segítségével, míg a szőnyegen nem mindig van erre lehetőségünk, így talán mondhatjuk, hogy ebből a szempontból a Reformer előnyösebb. Mind a kettő jó hatással lesz a testedre és lelkedre, viszont a Reformer a szőnyeghez mérve alkalmasabb lehet rehabilitációra szorulóknak, vagy szimplán csak azoknak, akiknek nehézkes a saját súlyukkal segítség nélkül mozogni, mivel a gép megfelelő beállításával megkönnyítheti a gyakorlatok helyes kivitelezését.

A Reformer akár nagyobb kontrollt és stabilitást adhat a terhesség alatt is. Terhesség alatt megfelelő Reformeres edzéssel erősíthetjük a központi izmokat anélkül, hogy a szőnyegen forgolódnánk. Ezen kívül a Reformer még nagyon közkedvelt a hátfájdalmakkal küszködők között is.

Mindenképpen azt ajánljuk a kismamáknak és a rehabilitációra szorulóknak, hogy szakértő mellett gyakoroljanak, illetve, ha kérdésük akad, nyugodtan forduljanak hozzánk.

 

 

Nálunk kapható Reformerek 5 típusa:

H1 Otthoni Home Reformer
F2 Összecsukható Pilates Reformer 
C2 Pro RC Pilates Reformer 
C2 Pro RC Pilates Reformer (fa hatással) 
M2 Pro Juharfa Pilates Reformer 


A Reformer a legközkedveltebb és egyben legelterjedtebb Pilates eszköz és ez nem véletlen. Minden izmunk átmozgatására alkalmas és megannyi kiszerelésben kapható, hogy mindenki számára elérhető és a legmegfelelőbb legyen. Ha megtetszett neked is a Pilates Reformer, gyere el egy óránkra és tedd próbára magad, vagy szerezz be egyet az otthonodba!